Welkom bij de
Reumapatiëntenvereniging Zoetermeer e.o.

lettergrootte:   A+ Ao
anbi_t.png


Voorbestaan Dienstapotheek Zoetermeer onzeker!

Het voortbestaan van de Dienstapotheek Zoetermeer is onzeker geworden. De beherend rechtspersoon van de dienstapotheek, de Stichting Georganiseerde eerstelijnszorg Zoetermeer (SGZ), heeft de contracten met de zorgverzekeraars opgezegd, nadat in diverse gesprekken gebleken was dat zorgverzekeraars niet bereid waren de tarieven voor de dienstapotheek op een kostendekkend niveau te brengen.

Nu dreigt dat de Dienstapotheek Zoetermeer haar deuren moet sluiten en dat Zoetermeerders voor hun acute geneesmiddelen ’s nachts voortaan naar Den Haag moeten. De Dienstapotheek Zoetermeer biedt acute farmaceutische zorg tijdens avond, nacht en weekeinden, de zogenaamde ANW-tijden. Het is een apotheek die opereert onder de gezamenlijke verantwoordelijkheid van alle Zoetermeerse apotheken. Hij is gevestigd naast de Huisartsenpost en de Spoedeisende Hulp, en vormt daarmee samen het Centrum voor Acute Zorg en is een door patiënten en cliënten hogelijk gewaardeerde voorziening. De Dienstapotheek Zoetermeer is in 2007 opgericht door de Zoetermeerse apotheken.

De Dienstapotheek wordt vrijwel geheel bekostigd door de zorgverzekeraars door vergoedingen voor de verkoop van geneesmiddelen. In het verleden werd die vergoeding betaald aan de apotheken, die op hun beurt de Dienstapotheek betaalden. Maar sinds 2008 is er een apart tarief voor aflevering van geneesmiddelen op ANW-tijden gekomen. Daarmee zou de Dienstapotheek zelfstandig geëxploiteerd moeten kunnen worden. Dit tarief is een vrij tarief, waarover zorgverzekeraars en apothekers overeenstemming moeten bereiken. De SGZ heeft berekend dat als gevolg van stijgende kosten en dalende inkomsten, het door de zorgverzekeraars voor 2013 aangeboden tarief niet kostendekkend is. De begroting voor 2013 laat een structureel tekort zien van € 61.000. Omdat de onderhandelingen over verhoging van het tarief geen enkele beweging lieten zien van de kant van de zorgverzekeraars, heeft de SGZ de lopende contracten opgezegd. Directeur André Louwen van de SGZ is zeer bezorgd over de gevolgen van de opstelling van zorgverzekeraars. “Het gaat om acute zorg. We hebben in Zoetermeer dat mooi geïntegreerd in een Centrum voor Acute Zorg: Huisartsenpost, Spoed Eisende Hulp en Dienstapotheek op één locatie. Daar moet je niet een essentiële schakel tussen uit laten vallen. En het gaat maar om een relatief klein bedrag dat we tekort komen. Maar als men dat niet extra wil betalen, moeten patiënten straks bij nacht en ontij naar Den Haag toe voor de geneesmiddelen die ze acuut nodig hebben. Het kan haast niet anders of daar komt ook een keer de patiëntveiligheid bij in het geding. Daar willen wij geen verantwoordelijkheid voor dragen.” Formeel kopen de zorgverzekeraars acute farmaceutische zorg in via de individuele apotheken. Louwen acht dat een volkomen ouderwetse regeling. “Vroeger ging dat bij huisartsen ook zo. Maar tegenwoordig zijn er Huisartsenposten, waarmee zorgverzekeraars rechtstreeks afspraken maken. Dat werkt prima. Dat kan voor Dienstapotheken ook prima werken. In Zoetermeer zou de contractering van Dienstapotheek en Huisartsenpost zelfs geïntegreerd kunnen worden, omdat ze allebei ondergebracht zijn bij de SGZ. De SGZ is een niet op winst gerichte instelling, gericht op samenhangende en doelmatige zorg. De Zoetermeerse apotheken verzorgen per toerbeurt de dienstwaarneming en de achterwacht. De apotheken krijgen hiervoor geen vergoeding van de dienstapotheek. Goedkoper kunnen de zorgverzekeraars het echt niet krijgen.” Louwen acht het niet reëel om aan apotheken te vragen om het tekort te dekken. “Wie nu momenteel regelmatig in een apotheek komt, die ziet met eigen ogen hoe hoog de werkdruk daar is opgelopen. Daar kan echt geen enkele last meer bij”. De SGZ exploiteert zelf ook vier apotheken in Zoetermeer en die zijn in 2012 ook in de rode cijfers beland.
Al met al hoopt de SGZ dat zorgverzekeraars alsnog bereid zullen zijn om over de brug te komen. Louwen: “Als dat niet lukt, dan moeten we in de eerste plaats iedereen goed informeren: patiënten, personeel, de gemeente, maar ook de Minister. Maar dan zijn andere partijen aan zet. Het is eigenlijk te gek voor woorden dat je een gewaardeerde voorziening moet sluiten en dat een aantal mensen hun baan kwijt raakt, terwijl we maar zo weinig extra geld nodig hebben. Maar zo is de gezondheidszorg in Nederland geregeld. De zorgverzekeraars zijn verantwoordelijk. De hoop op een oplossing blijft op hen gericht”. Noot voor de redactie (niet voor publicatie) Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met de heer A.A. Louwen, directeur Stichting Georganiseerde eerstelijnszorg Zoetermeer op 079-320 86 86 of mobiel op 06-54786283.

bron: Stichting Georganiseerde eerstelijnszorg Zoetermeer (SGZ)

              TOP